15.04.2020

Kako odabrati prvoklasno meso

Kako odabrati prvoklasno meso

Izaberite pravo meso - cijelu znanost koju možete shvatiti cijelim životom. A ako početni vlasnik svih mesa na pultu izgleda isto, onda iskusni vlasnik zna kako ne samo razlikovati govedinu od svinjetine, nego i odabrati najbolji komad na cijelom tržištu. To je na tržištu, jer stručnjaci ne preporučuju kupnju mesa u supermarketu. Kupnja zamrznutog pre-pakiranog mesa je poput igranja ruskog ruleta. Nikad ne pogodite je li to točno i koliko dugo se takvo meso čuva, što su životinje hranile, od koje je napravljeno, koliko antibiotika i hormona sadrži.

Kako odabrati prvoklasno meso

Ruku pod ruku, prepoznajemo da postoji mogućnost kupnje mesa niske kvalitete na tržištu. Stoga je idealno upoznavanje s nekim mesarom. U pravilu, mesari, unatoč ozbiljnosti struke, su dobri ljudi i uvijek su spremni podijeliti tajne odabira pravih mesa sa iskreno zainteresiranim kupcem. Nije neophodno biti prijatelj s mesnicama, ali prijateljske fraze na svakom sastanku - i više se ne morate brinuti o kvaliteti mesa koju kupujete. Sami mesari često ističu kako mnogi kupci ne žele iskoristiti savjete. Takvi kupci u odabiru vode vlastite ideje o dobrom mesu. Ne iznenađujuće, često napuštaju tržište proizvodom najniže kvalitete.

Meso na tržištu

Kako odabrati prvoklasno meso
Prva stvar koja se najčešće primjećuje kod kupnje mesa je njezina boja. Ali ovaj pristup je amatersko. Boja mesa je vrlo važna, ali morate početi s drugim. Najvažnije je odabrati taj dio trupla, od kojeg će se meso optimalno prilagoditi za jelo koje ste zamišljali. Zato se mesari često pitaju što ćete kuhati, a tek onda nude jedan ili drugi rez. Natjecanje je izvrsno meso, ali ne u slučaju kada kuhate hladnoću. Možete kupiti odličan komad govedine i beznadno ga uništiti tijekom kuhanja. Stoga prvo tražimo željeni rez na šalteru, a zatim ga istražujemo radi prikladnosti.

Dakle, boja. Dobro svježe meso ne izgleda zelenkasto ili crno, ne baca benzinske mrlje - to nam se sviđa sa svim nijansi crvene. Svježa govedina - samo crvena, janjetina - malo tamnija od govedine, svinjetine - ružičaste, teletine bogate ružičastim. Sposobni prodavači osvježavaju lagano meso, namočimo u otopini kalijevog permanganata. Ovaj trik može se otkriti gledanjem boja masnoće i kosti: kalij-permanganat će ih bojati ružičasto i žuto.

Žuta masnoća znak je stare životinje. Znači, takvo će meso biti teško i morat će biti kuhano duže. Dobra mlada mast govedine je bijela i mrvica, kvalitetna svinjetina karakterizira bijele i ružičaste elastične slojeve masti. Najviši stupanj govedine je mramorirana govedina, u kojoj se meso ravnomjerno prožima masnim žilama. Pri kuhanju, takvo meso je posebno nježno i sočno.

Površina mesa može se lagano otopiti ako ste došli na tržište za večeru, a ne ujutro, kada su trupla upravo izrezana. Na dodir, svježe meso ima elastičnu konzistenciju i praktički je suho: ne drži se rukama, nije prekriveno sluzom.

Miris mesa izvrstan je marker svježine. Prisutnost na mesu i jedva zamjetljiv neugodan miris - odmah se razvija prigoda i potražite još jednog mesara. Ali čak i ovdje postoji suptilnost. Meso neizrečenih svinja, na primjer, može izgledati i mirisati u sirovom obliku samo savršenom. No, s toplinskom obradom, takvo će meso izrazito mirisati urin, lišavajući vas ne samo dobrog raspoloženja već i večere. Da biste se zaštitili od takvih iznenađenja, možete zatražiti od mesara da izrezati mikroskopski komad iz odabranog rezanja i staviti ga na vatru ili utakmicu. To miris šiške kebab - sigurno kupiti, miriše neugodan - otkup je otkazan.

Meso u trgovini

Kako odabrati prvoklasno mesoU trgovini, nažalost, nema velikodušnih savjetnika za meso. Stoga je neophodno razumjeti samostalno. Nakon što je uhvatio smrznutu briquetu iz prozora hladnjaka, najprije pročitajte naljepnicu. Barem se kaže, kada je proizvod proizveden i do kojeg razdoblja je dobro. Velika količina mesa prodanog u maloprodajnim lancima uvozi se. Meso je odvedeno iz Poljske, iz Argentine, pa čak i iz Australije. Naravno, zamrznuta je slava učinila dobar put na policu vaše trgovine. Za meso, možda će se takvo meso spustiti, ali od njega odrezak će biti sličan potplatu.

Ako je moguće, odaberite meso lokalnih proizvođača. Svakako je svježa uvezena, a tehnologija stočarstva još nije tako napredovala, pa se razina hormona i antibiotika u mesu od lokalnih krava neće smanjiti.

Ako je pakiranje mesa donijelo kuću tijekom odleđivanja počeo izdahnuti miasma, vratiti ga u trgovinu - kupili ste pokvareni meso. Najvjerojatnije ćete primiti novac bez ikakvih sporova.

Pri kupnji hladnog mesa obratite pažnju na cjelovitost pakiranja. Ne bi trebale postojati pukotine u nosaču pjene ili rupe na polietilenskom filmu. Pazite da rok trajanja mesa nije istekao.

I konačno, savjet: nemojte zavarati trikove trgovaca. "Prirodna govedina" - pojam je besmislen kao oznaka "ne sadrži kolesterol" na bocama s mineralnom vodom. Međutim, govedina uzgojena na slobodnom rasponu i tovljena bez ribljeg brašna i mješovite stočne hrane, ali trava i sijena, zaista je bolja u kvaliteti i skuplja od kravljeg mesa od normalne farme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 40 = 43