12.04.2020

Priprema za sezonu: proizvodi na lageru

Priprema za sezonu: proizvodi na lageru

Priprema za sezonu: proizvodi na lageru

Većina modernih domaćica ima određenu zalihu proizvoda za sve prigode. Sastav kozmetičke hrane za svaku obitelj različit je, ovisno o broju članova kućanstva i kulinarskim tradicijama. Zašto je uvijek dobro imati potrebne proizvode pri ruci? Uvijek možete kuhati univerzalna jela u slučaju dolaska gostiju ili ispeći kolač, ako jedna od djece želi "ukusna". I dobro ćete uštedjeti ako napravite biljke ili voćne kuglice tijekom sezone berbe. Nije tajna da su tikvice, rajčice i krastavci jeftiniji u jesen nego zimi - zašto ne iskoristiti priliku za zalihe vitamina za zimu?

Proizvodi koji se kupuju za zalihe

Sastav kozmetičke hrane za svaku obitelj različit je, ovisno o broju članova kućanstva i kulinarskim tradicijama

Možete sigurno zalijepiti suhe proizvode s dugim rokom trajanja - soli, šećera, začina, tjestenine, brašna i žitarica. Zato ne možete ovisiti o sezonskim fluktuacijama cijena i osjećati se više sigurnijima u budućnosti. Važno je pravilno skladištiti takve proizvode kako se ne bi pogoršali ili postali "plijenom" kuhinjskim greškama.

Sol i začini

Začini treba držati u malim posudama na suhom i tamnom mjestu od ploče

Sol se može pohraniti već desetljećima, a ništa se neće dogoditi ako je hermetično pakirano. Ali čak i ako sol postane vlažna, neće se pogoršati, već samo izgubiti svoj "robni" izgled i bit će teško mjeriti za kuhanje. Skladištiti sol na suhom i toplom mjestu u staklenim, keramičkim i plastičnim posudama s čvrsto zatvorenim poklopcima. Možete staviti nekoliko čačkalica ili pržene zrna riže u posudu za sol, koja dobro apsorbira vlagu. Jodirana sol najbolje je pohranjena na mračnom i hladnom mjestu tako da ne gubi svojstva - u ovom slučaju sol se može čuvati do četiri mjeseca.

Začini treba držati u malim posudama na suhom i tamnom mjestu od peći i radijatora, inače će izgubiti pikantnu aromu. Prilikom promatranja svih pravila začina za skladištenje izvanredno vrijedi do 2 godine sa očuvanjem okusa.

Šećer i med

Med je izvanredno stajao unutra nekoliko godina, pa čak i ako je obložen šećerom, zadržat će sva korisna svojstva

Šećer se skladišti osam godina u čvrsto zatvorenom spremniku stakla i plastike, dalje od vlage i visokih temperatura. Prilikom dodira s tekućinama, granulirani šećer koagulira u grudice, a šećer se postepeno otapa. Šećer ima još jednu neugodnu osobinu - lako upija mirise, stoga pokušajte zadržati u zapečaćenoj posudi i povremeno ga protresite kako se ne bi stiskao.

Med je izvanredno stajao unutra nekoliko godina, pa čak i ako je obložen šećerom, sva korisna svojstva ostat će u njemu. Iz tog razloga, u istočnoj kuhinji, med se koristi kao konzervans u mariniranju mesa i ribe, zbog čega se ti proizvodi ne pogoršavaju nekoliko mjeseci.

Žitarice i tjestenina

Makaroni bez aditiva pohranjuju se tri godine na suhom mjestu u hermetičnom spremniku, i nije važno kakva je temperatura

Žitarice preporučuju se pohranjivati ​​u kuhinji u posudama od keramike, nehrđajućeg čelika, stakla i plastike, kao i u platnenim vrećicama koje su prethodno natopljene otopinom slane tekućine i glačalo od željeza. Uobičajene metalne limenke nisu pogodne zbog moguće oksidacije, a papir i celofanske vrećice ne jamče nepropusnost. Umjesto zatvorenih poklopaca za pristup zraku, limenke se mogu prekriti krpom ili slojem gaze presavijeni u nekoliko slojeva. Za zaštitu od kukaca u svakoj vrećici ili vrećici za tkivo, preporučuje se staviti leptir, čija se aroma brišu od jabučnih insekata. Riža se pohranjuje do 1,5 godine, melo - ne više od 4 mjeseca, heljda - 20 mjeseci, krupica - 14 mjeseci, i Hercules - do 5 mjeseci. Usput, skladištenje žitarica u hladnjaku produžuje pojam svog "života", a bugovi na niskim temperaturama rijetko preživljavaju. Ako ste u nedoumici o roku valjanosti žitarica, lagano ga pržite u suhoj posudi prije pripreme jela.

Makaroni bez aditiva pohranjuju se na tri godine na suhom mjestu u hermetičnom spremniku, i nije bitno koliko je temperatura.

brašno

Ako imate puno prostora u frižideru, spremite brašno tamo, i to će

Brašno se obično uzima za pohranu dugo vremena, osobito ako obitelj ima djecu koja traže pite, palačinke, šećer. To je aroma pečenja koja čini kuću ugodnom i toplom, ali da u bilo kojem trenutku ispeći kruh ili peciva, potrebna vam je kvalitetna brašna koja se pravilno pohranjuje. Za brašno, zapečaćene limenke s gumenim brtvilima osiguravaju neometano pričvršćivanje poklopaca, jer kuhinjski greške nisu slučajno nazvane mukoidi - brašno je njihova omiljena gozba. Ovaj proizvod se osjeća dobro i u platnenim vrećicama, impregniranim otopinom soli.

Pri odabiru mjesta za pohranu brašna, imajte na umu da se boji sunca, vlage, promjena temperature i ne voli "mirisne proizvode", stoga nemojte držati brašno pored kave i začina. Pšenično brašno najvišeg razreda pohranjuje se do 12 mjeseci, raženi brašno - do 6 mjeseci, cjelovite brašno - do 3 mjeseca. Kukuruzni brašno zadržava svojstva šest mjeseci, rižino brašno - 9 mjeseci, a sve ostale vrste brašna (kukuruz, soja, zob) mogu izgubiti okus nakon godinu dana. Ako imate puno prostora u frižideru, spremite brašno tamo, i to će "trajati" duže nego obično.

Povrće i ghee

Ghee, pravilno kuhani, može se godinama pohraniti u zatvorenoj keramici

Biljna ulja u zatvorenim staklastim bocama obično su pohranjena najmanje dvije godine u suhom, tamnom mjestu na sobnoj temperaturi. Držite boce daleko od izvora topline, jer previsoka temperatura skladištenja postupno uništava vitamin E. Nenadana ulja nakon prve uporabe najbolje se stavljaju u hladnjak.

Ghee, ispravno kuhani, može se godinama pohranjivati ​​u zatvorenoj keramici, a vremenom njegovo korisno svojstvo se pojačava. Pure rastopljeni maslac bez ikakvih nečistoća ne može se staviti ni u hladnjak, iako se na hladnom mjestu osjeća bolje. Ayurvedski liječnici vjeruju da što je veće doba ulja, to je jači terapeutski učinak.

Bobice, voće, orašasti plodovi

Nuts se smatra vrlo korisnim proizvodom, pa ako uspijete zadržati ih što je duže moguće, obiteljska dijeta će uvijek biti raznovrsna i hranjiva

Tradicionalni načini spremanja plodova za zimu su konzerviranje, sušenje i zamrzavanje. Od voća i bobica kuhaju komote, džem, pekmez, jam, čine jelly, kandirano voće i marmeladu. Vrlo ukusno pere jabuke, kandirano i suho voće. Plodovi voća pohranjeni su godinama, ako kuhate s dovoljno šećera (1: 1). Usput, mnoge vrste jabuka savršeno leže u podrumu sve do proljeća.

Nuts se smatra vrlo korisnim proizvodom, pa ako uspijete zadržati ih što je dulje moguće, obiteljska prehrana će uvijek biti raznovrsna i hranjiva. Urezani oraščići mogu se uliti u vrećice platna i objesiti na suhom i tamnom mjestu - u tom obliku će ostati jestivi šest mjeseci. Kušane matice se ne čuvaju dulje od tri mjeseca, a spremnik za njih ne bi trebao biti vrlo čvrst, jer bez zraka matice su "gušene" i prekrivene plijesni. Iz istog razloga ne biste trebali koristiti celofantsku torbu kao "skladište". U hladnjaku, matice su nevjerojatno leže 8 mjeseci, au zamrzivaču - godinu dana.

Sjemenke suncokreta i bundeve pohranjuju se u suhom obliku u zatvorenim posudama, na tamnom mjestu i daleko od vlage. U takvim uvjetima, sjemenke su vrlo pogodne za hranu.

gljive

Ispravno sušeni gljivi zadržavaju aromu i korisna svojstva do tri godine

Inveterate gljive nikada ne propustite gljive sezone i pokušati pripremiti gljive za godinu dana unaprijed, koristeći za tu svrhu na različite načine. Gljive se mogu sušiti u pećnici, u zraku ili u posebnom električnom sušioniku i pohraniti ih, objesiti na žice ili u vrećice za tkivo. Pravilno suhe gljive zadržavaju svoje mirise i korisna svojstva do tri godine.

Gljive marinirati, sol, kuhati i pržiti za dugoročno skladištenje, napraviti kavijar od njih i zamrznuti u zamrzivač za 6-12 mjeseci.

povrće

Luk i češnjak će savršeno živjeti do proljeća na sobnoj temperaturi

Pohrana povrća za zimu je dobra stvar, pogotovo ako imate podrum. Neke vrste kupusa mogu se pohraniti u podskupinu do svibnja, krumpir, mrkva i repa do travnja, luk i češnjak će savršeno preživjeti do proljeća na sobnoj temperaturi. Vrlo slikovito izgledaju žarulje i glave češnjaka, vezane pletenicama - s njima kuhinja izgleda toplije i udobnije. U podrumu možete čuvati čak i zelenu rajčicu u drvenim kutijama, okruženim piljevinom. Tijekom godine, povrće je savršeno sačuvano u zamrzivaču, a bovu se u stanu može pohraniti na temperaturi od ne više od 15 stupnjeva, dok je pedikul gore.

Kiseli i slanih povrća, lecho, squash i patlidžan kavijar, kiseli kupus, povrće, salate, kiseli zeleni grah i kukuruz, slani i ukiseljene češnjak, adjika, pasta od rajčice može se pohraniti do tri godine, pod uvjetom da su sve pravila kuhanje povrća i sterilizirane staklenke.   

Osušeni povrće ima neobičan okus i pikantan ukus. Ako imate priliku, vrijeme i želju, pokušajte sušiti mrkvu, repa, rajčicu, luk, češnjak, zelje i korijene. Prstohvat suhog povrća, bačen u juhu, povrće ili umak, daje jelima mirisni miris, sjaj i zasićenost. Također možete sušiti za zimske grašak, grah, grah i kukuruz. Osušeni povrće želi provesti zimu u hladnim, dobro prozračenim prostorima u staklenim staklenama ili vrećama od tkanine.

Meso i riba

Meso, perad i riba mogu se slati, dimljeni, sušeni - ti se proizvodi pohranjuju od šest mjeseci i više

Meso i konzervirane ribe na sobnoj temperaturi, nije potrebno pohranjivanje više od mjesec dana, a na hladnom rok trajanja je znatno produžen - varivo „stoje” i do šest godina čuvanja, i konzervirana riba (u ulju) - do dvije godine. Meso, perad i riba mogu biti slani, nadutost, kreten - takvi proizvodi su poredani od šest mjeseci i više, ovisno o načinu pripreme. Meso pušili, na primjer, može se čuvati tri godine, i slani i dimljena slanina će savršeno leže u zamrzivač za godinu dana.

napici

Svježe pržena zrna kave savršeno se pohranjuju u zamrzivaču dva mjeseca

Kava je bolje kupiti u grahu kako bi se spasio okus i aroma, a ako želite zalijepiti na mljevenu kavu, odaberite vakuum folije paketi - takva kava sigurno će biti godinu ili dvije bez gubitka okusa. Čaj od lišća prikladan je za pečenje godinu dana, a čajne vrećice najbolje nisu spremljene jer će postati potpuno neukusne. Fermentirani skupi čajevi trebaju biti hladni, stoga je njihovo mjesto u hladnjaku, i tako da ne apsorbiraju neugodne mirise, brinu o kvalitetnom spremniku. Usput, kava i hladnjak očito nisu stvoreni jedni za druge, posebno ako je paket već otvoren. Međutim, svježe pržena zrna kave savršeno se pohranjuju u zamrzivaču dva mjeseca.

Alkoholna pića "ljubav" hladnoća, niska vlažnost i tama - pod takvim uvjetima mogu stajati godinama, dok je bolje staviti vino na njihovu stranu i pružiti im potpuni mir. Bocu piva treba biti pohranjeno u bocama tamnog stakla - na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku, jer preniska temperatura "ubije" kvasac.

Sada znate koja je hrana najduža pohranjena bez hladnjaka i koliko dugo je vaš strateški rezervat. Izrada zaliha zimi, razmotriti apete članova obitelji i mogućnosti vašeg stanovanja. Tijekom godina, naučit ćete točno odrediti koliko žitarica, maslaca i povrća prave vaše obitelji treba. Ovo je umijeće kućanstva. Želimo vam bogatstvo tijekom cijele godine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

48 + = 51