12.04.2020

Šafran – kralj začina

Šafran - kralj začina

Šafran - Spice je poznat čovječanstvu već više od 4000 godina. Ovo je najskuplji začin na svijetu, jer je proizvodnja šafrana nevjerojatno teška. Nabavite šafran, uzimajući stigme ljubičaste sjemenske kroče, au jednom cvijetu postoje samo tri stigme. Stvar je složen činjenicom da krokodil cvjeta samo 2-3 dana, a potrebno je prikupiti stigme prvog dana otvaranja pupova, pa čak i ručno, prije izlaska sunca. Kilo šafrana se dobiva od 200.000 cvjetova. Nije čudo da se u godini oko svijeta samo oko 300 tona šafrana se bere.

Povijest šafrana

Šafran - kralj začina

Šafran se toliko dugo uzgaja da nije moguće ni reći odakle je dobio naziv. Vjeruje se da su u pećinama neolitika crteži na zidovima napravljeni uz pomoć šafrana. Uostalom, ovo nije samo začin, već izvrsna uporna boja. Drevni Grci smatraju šafranom afrodizijak, s njim su se kupali, tuširali ih s krevetima. Šafran je tretirao mnoge bolesti, aromatiziran vino i hranu, pletene niti šafran u odjeću, a budistički redovnici obojali su ih tkaninama od kojih su šivanjem odjevene odjevene - kesa. Unatoč činjenici da je domovina šafrana - Istoka, naučila rasti i u Španjolskoj, iu Italiji, iu Turskoj iu nekim drugim zemljama.

Kako prirodni šafran izgleda i miriše?

Šafran - kralj začina
pravi šafran je zapetljani zamku dugih vlakana crvenkasto-smeđe ili tamno crvene boje s izvornom, snažnom aromom. Stručnjaci opisuju okus šafrana kao okus meda s metalnom bojom, gorčinom i začinskim u isto vrijeme. 

Primjena šafrana

Šafran - kralj začina
Gorkasto, mirisno i začinjeno šafran široko se koristi u kuhanju. Oni su obojeni i začinjeni s proizvodima tijesta, kremama, desertima, pićima, uključujući alkoholna pića, kobasice i sireve. Na Istoku, šafran nužno je dodan pilaf, juhu od janjetine i mladih janjaca. Prije dodavanja šafrana u zdjelu, njezine niti su natopljene mlijekom ili vodom, tako da će se miris i boja začina pojaviti bolje. U medicini šafran se koristi za stvaranje tinktura i kapi za oči. Potrošnja šafran je vrlo mala: jedan gram začina dosta dugo. Ako koristite šminka tinktura, a zatim 6 kapi dodano u jelo, dovoljno je. Dodajte u jelo, koje je već stavilo šafran, nema potrebnih začina - tako samodostatan ukus i miris ovog začina. Prevelika količina šafrana će hranu učiniti gorkom pa morate pažljivo pratiti doziranje.

Lažni šafran

Visoka cijena šafrana i velika potražnja za ovim začinom izazvali su mnogo krivotvorina na svijetu. U istočnim bazarima bit će vam drago ponuditi prah od šafran, koji se zapravo ispostavlja kao praškasti praškasti prašak ili prašak od kalendara. Za razlikovanje začina može biti po boji: kurkuma ima više žute boje, a šafran je plemenita crveno-smeđa boja. Ponekad se prodaju šafran umjesto šafrana - takozvani meksički šafran, čija stigma također ima žutu boju, ali ne posjeduje svojstva kraljevskih začina.

Ako imate dovoljno sreće da pronađete pravi šafran, nemojte trošiti puno novca i kupiti začini za buduću upotrebu: šafran se ne može dugo pohraniti i na kraju izgubiti čarobna svojstva. Dakle, skupno kupnje opravdavaju se samo u slučaju da želite dati divan začin rođacima i prijateljima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 2